با بالاتر رفتن سن نوزاد ، وزن نوزاد نه ماهه حساسیت غذایی او نیز کاهش مـی یـابد و معده اش با غذا های جامد سازگاری بیشتری پیدا مـی کند. وزن نوزاد نه ماهه درون این سن ، نوزاد کم کم مـی تواند غذاهای مختلف را بخورد بـه همـین دلیل مادران مـی توانند تنوع غذایی بیشتری نسبت بـه ماه های قبل به منظور نوزاد خود بـه وجود آورند.

دو هفته اول ماه هشتم

بهترین زمان شروع غذای كمكی درون بچه های سالم پایـان 6 ماهگی،یعنی ابتدای هفت ماهگی است و رعایت ترتیب مصرف درون غذاهای كمكی از اهمـیت خاصی برخوردار هست كه درون مطلب قبل طبق جدول زیر توضیح داده شده است.

فرنی با آرد برنج هفته اول ماه هفتم حریره بادام هفته دوم ماه هفتم سوپ دو هفته آخر ماه هفتم

* درون دو هفته اول ماه هشتم ضمن ادامـه برنامـه غذایی قبل، زرده

تخم مرغ بـه رژیم غذایی شیرخوار اضافه و دفعات تغذیـه او 5 بار درون روز مـی شود.

تخم مرغ را درون آب بـه مدت 20 دقیقه بجوشانید که تا كاملاً سفت شود، سپس زرده سفت شده را از سفیده آن جدا كرده و روز اول بـه اندازه یك نخود از زرده تخم مرغ را درون كمـی شیده یـا شیرمادر حل و نرم كرده، سپس بـه شیرخوار بدهید.هر روز صبح همراه با فرنی زرده تخم مرغ را اضافه كرده که تا در مدت 10 روز بـه یك زرده كامل برسد. وزن نوزاد نه ماهه از آن بـه بعد مـی توانید هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوری فرنی یـا( حریره) بـه كودك بدهید  یـا یك روز درون مـیان یك زرده كامل تخم مرغ بـه او داده و روز بعد 5 تا6 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره بادام داده شود.

* درون این زمان كم كم مـی توان ازسبزی های نشاسته ای مثل سیب زمـینی، كدو حلوایی و نخود فرنگی( نخود سبز) نیز بـه فاصله هر 3 روز بـه سوپ كودك اضافه كرد و دلیل آن این هست كه اگر كودك بـه سبزی خاصی بی علاقه هست یـا حساسیت دارد مادر متوجه شود . بهتر هست غلظت سوپ بـه اندازه حلیم باشد.

توجه:

– سیب زمـینی را بعد از شستن حتما پخت، سپس پوست آن را جدا كرد و سیب زمـینی پخته شده را بـه سوپ اضافه كرد.

– بعد از پوست كندن سیب زمـینی اگر بخشی از آن سبز رنگ بود، حتما آن را جدا كرد و دورانداخت و بقیـه سیب زمـینی را كه سالم و زرد رنگ هست به سوپ كودك اضافه كرد.

– معمولاً یك چهارم سیب زمـینی به منظور هر وعده سوپ و یك سیب زمـینی متوسط به منظور سوپ تمام روز كافی است.

– یك تكه كوچك از كدو حلوایی بـه اندازه یك قوطی كبریت به منظور سوپ تمام روز كفایت مـی كند.

– استفاده از گوجه فرنگی بـه سوپ بـه فاصله سه روز از اضافه كردن یك نوع سبزی اشكالی ندارد.

– بعد از سوپ ظهر و شب مـی توان یك قاشق مرباخوری ماست هم بـه كودك داد و مقدار آن را بـه تدریج و برحسب تمایل او اضافه كرد.

– بهتر هست ماست با سوپ مخلوط نشود که تا شیرخوار، با طعم خود ماست آشنا شود. ولی اگر شیرخوار مخلوط ماست با سوپ را دوست داشت این كار بالامانع است.

به عنوان مثال 3 نوع سوپ كه تنوع موادغذایی درون محتویـات آن رعایت شده هست ذكر مـی شود.

1- گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمـینی.

2- گوشت ، لوبیـا سبز، برنج، گشنیز، گوجه فرنگی.

3- گوشت ، كدو حلوایی، جعفری، سیب زمـینی و گوجه فرنگی.

اضافه كردن كمـی پیـاز رنده شده یـا خرد شده بـه سوپ به منظور از بین بردن بوی مرغ یـا گوشت اشكالی ندارد. هم چنین افزودن چند قطره آب لیموترش تازه یـا آب نارنج تازه بـه سوپ و غذای كمكی، هم آن را خوش طعم مـی كند و هم جذب آهن را افزایش مـی دهد.

دو هفته آخر ماه هشتم

برنامـه غذایی كودك درون دو هفته آخر ماه هشتم زندگی:

   صبح : 3 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره + نصف زرده تخم مرغ10 صبح :3 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره و یـا پوره  ظهر: 3 که تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 که تا 4 قاشق مرباخوری ماست عصر: 3 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره و یـا پوره شب: 3 که تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 که تا 4 قاشق مرباخوری ماست.

طرز تهیـه پوره سیب زمـینی:

یك سیب زمـینی متوسط را بعد از شستن كامل با پوست مـی پزیم. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا و سپس سیب زمـینی را همراه با یك قاشق مرباخوری كره یـا روغن مایع نرم مـی كنیم، كم كم بـه آن شیر پاستوریزه ای كه قبلاً جوشانده شده باشد اضافه كرده که تا به نرمـی و غلظت دل خواه برسد.

طرز تهیـه پوره هویج:

پوره هویج هم مثل پوره سیب زمـینی تهیـه مـی شود با این تفاوت كه اول یك هویج متوسط را بـه طور كامل شسته و پوسته كنده و آن گاه با كمـی آب مـی پزند و بعد از آن، كره یـا روغن و شیر را اضافه مـی كنند.

برای تنوع بخشیدن بـه غذای كودك، حتما هر چند روز یك بار، مواد تشكیل دهنده سوپ را تغییر داد. هر سه روز یك بار مـی توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگی را كه قبلاً پخته و نرم شده است، بـه اندازه یك قاشق مرباخوری بـه سوپ اضافه كرد.

بعد از اضافه كردن جو، گندم و… بهتر هست به اندازه یك قاشق مرباخوری كره یـا روغن مایع بـه سوپ اضافه نمود. افزودن كره یـا روغن مایع بـه غذای شیرخوار بـه ویژه شیرخوارانی كه رشد كافی ندارند بـه رشد آنان كمك مـی كند.

از سبزیـهای نشاسته ای و یـا سایر سبزی ها مـی توان پوره تهیـه كرد و به جای یك وعده فرنی، صبح یـا عصر از پوره استفاده نمود.

دو هفته اول ماه نـهم

در این زمان مـی توانحبوبات را نیز بـه سوپ شیرخوار اضافه كرد.

به طور معمول تغذیـه حبوبات از عدس و ماش كه هضم آسان تری دارند شروع مـی شود.

– درون صورت امكان مـی توان جوانـه عدس یـا ماش را بـه محتویـات سوپ افزود.

– درون مورد سایر حبوبات مثل لوبیـا چیتی، لوبیـا قرمز و… بهتر هست قبلاً آن ها را خیسانده، سپس پوستشان را جدا كرده و بعد از پختن، بـه سوپ افزود.

– هر سه روز یك بار مـی توان نوع حبوبات را تغییر داد.

– اگر از آرد حبوبات استفاده مـی شود، یك قاشق مرباخوری سرصاف كافی است.

– اضافه كردن كره  یـا روغن مایع بـه سوپ، بـه اندازه یك قاشق مرباخوری، به منظور شیرخوارانی كه خوب وزن نمـی گیرند توصیـه مـی شود.

دو هفته آخر ماه نـهم

در این دو هفته، بایدمـیوه را بـه صورت آب مـیوه تازه و در منزل، تهیـه كرد، هم چنین حتما از مـیوه های فصل باشد.

در ابتدا و در روز اول، تغذیـه شیرخوار را با یك قاشق مرباخوری آب مـیوه، همراه با یك قاشق مرباخوری آب سالم و ساده شروع كرده و كم كم بـه 6 قاشق مرباخوری آب مـیوه خالص درون روزهای بعد رسانید. آب مـیوه را مـی توان روزانـه، بعد از فرنی یـا حریره درون ساعت 10 صبح بـه شیرخوار داد.

برنامـه غذای شیرخوار درون اواخر ماه نـهم

  صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره + نصف زرده تخم مرغ 10 صبح: 3 قاشق مرباخوری فرنی یـا حریره یـا پوره + 6 قاشق مرباخوری آب مـیوه فصل  ظهر: 3 که تا 6 قاشق مرباخوری سوپ + 2 که تا 4 قاشق مرباخوری ماست  عصر: 3 قاشق مرباخوری پوره یـا فرنی و یـا حریره  شب: 3 که تا 6 قاشق مرباخوری سوپ +2 که تا 4 قاشق مرباخوری ماستتوجه:

تا یك سالگی استفاده از كیوی، انواع توت( توت سفید، توت فرنگی و تمشك)، خربزه آلبالو و گیلاس بـه علت ایجاد حساسیت درون شیرخوار توصیـه نمـی شود.

: وزن نوزاد نه ماهه




[همـه چیز درمورد تغذیـه کودک هشت ، نـه ماهه وزن نوزاد نه ماهه]

نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Fri, 20 Jul 2018 15:33:00 +0000